Glorantha-foorumi

Kalikos – Suomen Glorantha-seura ry:n keskustelufoorumi
Tänään on 18.02.2019 09:22

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Tunnelmia Ropeconista 2012
ViestiLähetetty: 31.07.2012 02:10 
Poissa
Ouroboros
Ouroboros

Liittynyt: 19.12.2001 03:00
Viestit: 3405
Paikkakunta: Helsinki
Ropecon on nyt takana, ja on aika kirjoittaa perinteiseen tapaan vähän yhteenvetoa sen kulusta omasta näkökulmastani. Kirjoittakaapa toki muutkin omia kokemuksianne tämän vuoden Ropeconista.


Perjantai

Saavuin Dipoliin hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkamista. Ehdin vaihtaa muutaman sanan HelMet-kirjastojen tuttujen kanssa, nämä kun olivat pystyttämässä HelMet-kirjastojen pistettä Käpyaulaan. Minä taas laitoin pystyyn Kalikoksen pöydän levittämällä Kalikoksen lakanan pöydälle.

Ropeconin alku kului Kalikoksen pöydässä päivystäessä. Oli mukavaa nähdä muita kalikoslaisia ja käydä keskusteluja vieraidenkin ihmisten kanssa. Glorantha-kirjallisuudesta harrastajia näytti erityisesti kiinnostavan uusi Wyrms Footnotes -lehden numero, joka sattui tipahtamaan postiluukustani juuri ennen lähtöä Ropeconiin. Kerroin monille pöydässä piipahtaneille HeroQuestin suomentamisesta ja selostin pelimekaniikkaa.

Perjantain HeroQuest-pelini Murha Joninkylässä ei ollut saanut alkamishetkeen mennessä tarpeeksi ilmoittautuneita, joten päätin siirtää alkamisaikaa tunnilla. Silloin pelaajia oli kertynyt riittävästi eli neljä, ja viideskin pelaaja liittyi mukaan vähän pelin alkamisen jälkeen. Peli oli todella antoisa, ja pelaajat pääsivät todella vaivaamaan älynystyröitään murhamysteerissä. Bellad piirteli hienoa kaaviota esille nousseista epäillyistä, ja ratkesihan tapaus lopulta. Pelaajista oli kaksi minulle aikaisemmin tuttuja ja kolme luullakseni sellaisia, jotka eivät olleet pelanneet aikaisemmin peleissäni. Kaikki antoivat todella hienon panoksen peliin, ja uskaltaisinpa sanoa, että Murha Joninkylässä oli pelinjohtajan näkökulmasta paras pelini tämän vuoden Ropeconissa. Toiveissani on jossakin vaiheessa kirjoittaa skenaario puhtaaksi ja kenties saada se julkaistua.

Kesken pelin piti pitää reilun tunnin tauko, sillä olin mukana HeroQuestia suomeksi -luennossa. Newsalor aloitti luennon puhumalla HeroQuestin teoreettisesta pohjasta ja selostamalla, millainen peli oli kyseessä. Georgius havainnollisti asiaa oman kampanjansa ja siinä tehtyjen valintojen kautta. Lopuksi HeroQuestia suomentava Markku kertoi käännöstyöstä ja paljasti, että kääntämättä oli enää 15 % tekstistä. Minä sanoin lopuksi muutaman sanan Kalikoksesta. Yleisö esitti myös useita kysymyksiä, joihin vastailimme. Eikä yleisö suinkaan koostunut pelkästään kalikoslaisista. :)


Lauantai

Lauantai käynnistyi Kalikoksen saunatilaisuudella, jota varten olimme saaneet vuokrattua Rantasaunan. Puukiuas vaati jonkin aikaa lämmetäkseen, mutta odotteluaika tuli käytettyä hyvin, kun Spinosar esitteli upeat Glorantha-tarot- eli -rotakortit. Niitä oli kahdeksan pakkaa, joissa kussakin oli yksi pakalle ainutlaatuinen kortti. Kortit olivat täynnä symboliikkaa, jota voi halutessaan käyttää myös pelissä, jos hyödyntää kortteja esimerkiksi havainnollistamaan sankaripisteiden määrää. Toinen tapa on käyttää kortteja d20-nopan tavoin, koska ne on numeroitu yhdestä kahteenkymmeneen. Spinosar myi seitsemän korttipakkaa jättäen yhden itselleen. Minä tietysti ostin itselleni yhden niistä, mustan pakan, ja sain vielä lisäksi erikoiskortteja.

Saunan löylyt olivat oikein hyvät, ja Kalikos tarjosi pientä syötävää ja juotavaa. Tarjoilu oli niin runsasta, etteivät kymmenkunta osallistujaa saaneet tehtyä kaikesta selvää. Suurin osa paikalle tulleista oli perinteisiä aktiiveja, mutta oli ilahduttavaa nähdä mukana myös muutama henkilö, jotka eivät ole olleet ainakaan viime aikoina Kalikoksen tapaamisissa. Saunatapaamisessa ehdittiin jo vähän mietiskellä mahdollista Kalikoksen syystapaamista, johon voisi kuulua saunomista Harjutorin saunassa.

Saunatilaisuuden jälkeen istuskelin taas Kalikoksen pöydän ääressä. Päädyin jättämään väliin periaatteessa varsin kiinnostavan Fantasian olemus -paneelikeskustelun, jossa newsalor oli Kalikoksen edustajana, koska halusin saada lauantaina edes muutaman tunnin päivystysaikaa Kalikoksen pöydän ääressä. Se kannattikin, sillä ehdin käydä monia keskusteluja ja jakaa esitteitä.

Lauantaina pelini oli RuneQuest-seikkailu Retki ruohoaavikolle. Siinä oli täysi määrä ilmoittautuneita. Kaikki eivät kuitenkaan tulleet paikalle, joten värväsin juuri ennen pelin alkua vielä pari uutta pelaajaa. Määrä nousi kuuteen, joten viiden valmishahmon lisäksi piti luoda lennosta kuudes hahmoa: täydessä levyhaarniskassa kulkeva upseerisankka, joka kantoi raskasta jalkajousta ja hilparia. Pelissä on sangen laaja ikähaitari: nuorin osallistuja ei ollut edes syntynyt, kun me kokeneemmat olimme aloittaneet roolipeliharrastuksemme.

Useille pelaajista RuneQuest oli aivan vieras roolipeli, eikä kukaan heistä tiennyt mitään Gloranthasta. Siksi pitikin hiukan selostaa maailmaa ja sen perusteita. Peli käynnistyi vähän nihkeästi, kun hahmot puivat pitkään, mitä reittiä lähtisivät kohti tuntematonta Zamokilin maata. Kun vihdoin matkaan päästiin, alkoi peli luistaa paremmin. Porukan ankka varasti aika suuren osa huomiosta ja oli hurja taistelija. Hyvällä noppatuurilla hän selvisi jopa useista keltahaltioiden puhallusputkien yhteislaukauksista. Pari haarniskasta läpi mennyttä myrkkynuolta eivät lannistaneet tuota urhoa, joka marssi viidakon hanki täydessä panssarissaan. Kello oli melkein kaksi yöllä, kun peli saatiin vihdoin päätökseen.


Sunnuntai

Sunnuntaina ehdin vielä hetken pitää Kalikoksen pöytää, kunnes oli aika aloittaa kolmas pelini: Maximum Game Fun -skenaario Riimumetallivaippa. Siihen oli ilmoittautunut mukaan viisi pelaajaa, jälleen varsin vaihtelevalla ikähaitarilla. Glorantha oli kaikille uppo-outo, eivätkä kaikki pelaajat olleet edes koskaan ennen pelanneet pöytäroolipeliä. Riimumetallivaippa sopii kuitenkin erinomaisesti sellaiseen tilanteeseen, ja pelaajien oli melko helppo luoda hahmonsa, vaikka toki siinä aikaa meni jonkin verran.

Päätin ottaa tuossa pelissä käyttöön Spinosarin upeat rotakortit. Nopanheiton sijaan pelaaja sai aina vetää pakasta yhden kortin siten, että pienet numerot olivat onnistumisia ja suuret numerot epäonnistumisia. Kortit toimivat erinomaisesta ja keräsivät pelaajilta kiitosta. Nopanheittoihin verrattuna niissä oli se kiinnosta puoli, että kun kortti oli vedetty, se jätettiin näkyviin ja niistä saattoi päätellä, millaisia kortteja pakassa oli vielä jäljellä. Yhdessä vaiheessa esimerkiksi oli tullut paljon suuria kortteja, joten saattoi olla varma, että hahmojen onni pian kääntyisi. Taisin käyttää kahta kahdenkymmenen kortin pakkaa kumpaakin kahteen kertaan.

Kesken pelin osallistuin Ropeconin perinteiseen loottiin, jossa pelinjohtajat saavat kukin vuorollaan ottaa yhden esineen pöydältä, jolle on kerätty roolipelikirjoja ja muuta tavaraa. Koska peluutin yli 15 tuntia roolipelejä, olin alkupäässä pelinjohtajia, vaikka toki paikalla oli monia minuakin enemmän peluuttaneita. Kahmaisin itselleni River of Cradles -kirjan keräilykappaleeksi, ja toisella loottikierroksella nappasin korttien innostamana The World of Darkness -kirjan Keys to the Supernatural Tarot. Lootin loppuryntäyksessä haltuuni joutui vielä Roolipelaaja-lehden vuosikerta; niitä ei tuntunut oikein kukaan haluavan ottaa pöydästä.

Olin Ropeconin lopuksi seuraamassa tapahtuman päätösseremoniaa, jonka alku vähän viivästyi, kun järjestäjät eivät saaneet ovia auki.


Yleistä

Ropecon oli taas kerran hieno kokemus ja yksi vuoden kohokohdista. Kalikoslaisia oli tapahtumassa läsnä ehkä viime vuotta vähemmän, mutta saunatapaaminen loi mukavasti yhteishenkeä. Runsaasti kalikoslaisia oli kuuntelemassa myös HeroQuestia suomeksi -luentoa.

Kalikoksella oli tänä vuonna tarinankirjoituskilpailu, jossa pussista nostetuista sanoista piti laatia Glorantha-aiheinen tarina. Kuten odotettua oli, se houkutteli paljon vähemmän osallistujia kuin aikaisempien vuosien arvonta. Laskujeni mukaan annoin kahdeksan tarinalomaketta, mutta Ropeconin aikana niistä vain yksi palautettiin. Sama kilpailu pidetään myös Traconissa, joten on vielä toiveita useammista osallistujista.

Kalikoksen esitteitä jaettiin parikymmentä, mikä on ihan kohtuullisesti suhteutettuna siihen, ettei Kalikoksen pöytä ollut valtavan pitkää aikaa toiminnassa Ropeconin aikana. Meillä oli jaettavana myös King of Dragon Pass -pelin mainoksia, joita meni suunnilleen tusina. Glorantha-kirjallisuutta selailtiin ihan kiitettävästi, joten varmasti taas Ropecon-yleisön Glorantha-tietämys hiukan vahvistui.

Olin käyttänyt ennen Ropeconia varsin paljon aikaa HelMet-kirjastojen osallistumisen valmisteluihin, vaikka en ehtinyt itse tapahtumassa muuta kuin peluuttaa perjantaina pelini kirjaston piikkiin. Kuulin kuitenkin kollegoilta, että heidän osuutensa oli sujunut mainiosti. Paikalle tuodusta kirjastoautosta oli lainattu ihan mukava määrä aineistoa ja tehty jopa pieni määrä uusia kirjastokorttejakin. Asiakaskyselyitä oli palautettu runsaasti, ja kirjallisuuden vinkkilistoja meni yllättävän suuri määrä. Kirjaston lauta- ja noppapeleillekin riitti hyvin pelaajia.

Puheohjelman kuunteleminen jäi minulta tänä vuonna kokonaan väliin, koska olin niin paljon kiinni kaikessa muussa. Kaikkien pelien toteutuminen oli iloinen yllätys, sillä usein ainakin yksi peli on jäänyt ilman riittävää pelaajamäärää. Pelit ovat hyvä tapa esitellä Gloranthaa, ja koska peleissä oli paljon Gloranthaa tuntemattomia, olen siihen erittäin tyytyväinen.

Entä tuliko minun ostettua mitään Ropeconista? Tottahan toki. Glorantha-korttipakan lisäksi tuliaisina kotiin matkasivat uusi Noitahovin maailmakirja Assathin omistuskirjoituksella varastettuna, Vihan lapset -roolipeli ja Efemeros-lehden ensimmäinen numero, kuulemma viimeinen kappale sitä. Noitahovi on varsin kiinnostava peli, joka on saanut selvästi vaikutteita HeroQuestista. Täytyy nostaa hattua suomalaisille julkaisijoille, jotka jaksavat pakertaa uusia roolipelikirjoja markkinoille.

Nyt voin hyvin mielin jäädä odottamaan ensi vuoden Ropeconia. Tosin sitä ennen on vielä Tracon (kunniavieraana itse Sandy Petersen!), mahdollinen Kalikoksen syystapaaminen ja tietysti Kalikoksen vuosikokous joskus keväällä. Jos kaikki sujuu suotuisasti Kalikoksella on myydä seuraavassa Ropeconissa julkaisemaansa HeroQuestin suomennosta.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 3 tuntia


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
POWERED_BY
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com